MARRASKUUN KERHOILLASSA VALOA JA SUKELLUS HISTORIALLISEEN TRAGEDIAAN

Marraskuisesta pimeydestä astuimme valoon Porin taidemuseon luentosalille kuukauden kuvanäyttelyn aiheen mukaisesti torstaina 14.11.  Ensimmäiseksi “nuijittiin” pois päiväjärjestyksestä  Porin Kameraseuran sääntömääräinen syyskokous päätöksinen ja henkilövalintoineen.  Syyskokouksen pääkohtia oli mm:

• vuoden 2020 jäsenmaksu pysyy ennallaan, eli 30€/hlö/v
  • pj E-M Vasama luki toimintasuunnitelman ja esitti talousarvion tulevalle kaudelle, jotka yksimielisesti hyväksyttiin
  • Porin Kameraseuran puheenjohtajaksi v:lle 2020 valittiin Esa-Matti Vasama (Kiitän luottamuksesta!)
  • seuran hallitukseen ensi vuodelle valittiin seuraavat henkilöt: Leena Järvenranta, Petri Hakosalo, Petri Kiippa, Jussi Elomaa, Mari Helkiö, Tauno Östervik, Kimmo Naskali, Risto Santanen ja Sanna Salo
  • hallituksen tehtäväjako määritellään seuran järjestäytymiskokouksessa heti vuodenvaihteen jälkeen
  • syyskokoukseen ja samalla myös kerhoiltaan osallistui 28 henkilöä

Seuraavaksi oli vuorossa “KYMPIN KUVAT” -osio, jonka seuran jäsen Tauno Östervik piti hieman pidennettynä versiona. Taunon aiheena oli Torpedovene S2:n haaksirikko  Reposaaren edustalla 4.1o.1925, joka vei mennessään 53 nuorta merimiestä.  Ks  https://fi.wikipedia.org/wiki/Torpedovene_S2

Kuvaesitys rakentui Tauno Östervikin kuvaamista myrskyisistä merikuvista, joihin hän oli kuvankäsittelyn avulla yhdistänyt Satakunnan museon entisen konservaattorin, Pauli Koskimiehen rakentaman n 60 cm mittaisen S2:n pienoismallin kuvia. Pienoismalli on nähtävissä Reposaaren kirkon eteisessä. Kuvaesityksessä Östervik on pyrkinyt havainnollistamaan ankaran myrskyn traagiset tapahtumat, jotka perustuvat S2:n, sataman suojaan pelastuneen sisarlaivan S1:n miehistön ja silloisen luotsiaseman luotsin Yrjö Aallon silminnäkijäkertomuksiin. (ks myös https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7da9976f-adcf-443d-9ca7-06f7f701c2c9

Katsojien ilmeet vakavoituivat esityksen edetessä kohti S2:n traagista loppua…

Esitys huipentui Tauno Östervikin ja hänen ystävänsä yhdessä tekemän videoesityksen myötä, jossa taustalla soi Jean Sibeliuksen upea Finlandia, video on katsottavissa tästä: https://www.youtube.com/watch?v=3EorEFXyS9g  (Artikkelikuvat E-MV)

Kuukauden kuvanäyttelyn aiheena oli näinä pimeinä aikoina sopivasti “VALO”. Kuvat katseltiin videotykin heijastamana ja mukana oli mukavasti 26 kuvaa. Lokakuun kuukauden kuvan  kuvannut Mari Helkiö valitsi arviointiraatiin lisää kaksi jäsentä läsnäolijoiden joukosta. Ja nyt kävi taaskin niin, että Mari Helkiön kuva “KUPLASSA” päätyi kuukauden kuvaksi. Raati kommentoi kuvaa mm:”…hieno, yksityiskohtaisen kaunis kuva, kaunis valo, perspektiivi näkyy ja erottuu hienosti…”

Mari Helkiö KUPLASSA

Ns kunniamaininnoille ylsi kolme kuvaa, joista ensimmäisenä mainittakoon Paula Rostedt:n “KAUPUNGIN VALOT”. Kommenteja kuvasta mm: “tasapainoinen kuva, hyvä; kelpaisi vaikka Porin kaupungin esitekuvaksi!

Paula Rostedt KAUPUNGIN VALOT

Tasapäinen kunniamaininta edellisen kanssa Esko Pamppusen kuva “VALO RIKKI”, kuvassa Harjavallan tehtaat, joka raadin mukaan:  “kelpaisi myös yrityksen esitekuvaksi, teollinen näkymä yrityksestä illan valoissa…”

Esko Pamppunen VALO RIKKI

Ja kolmas kunniamainittu, Anne Savolan “PUUVILLAN VALOT”, kommentilla “lämmin värimaailma”