Maaliskuun kerhoillassa 12.3. pääosassa lähikuvat, yökuvaus ja SKsL:n vuosinäyttelyyn 2020 hyväksytyt teokset

Torstaina 12.3. kokoonnuimme jälleen Porin Taidemuseolle maaliskuun kerhoillan ja sen yhteydessä pidetyn PKs ry:n sääntömääräisen kevätkokouksen merkeissä.

Kerhoiltoihin osallistuvien määrä on ollut mukavasti nousujohteinen vuodenvaihteesta lähtien, eli n 30:n seutuvilla. Nyt kuitenkin paikalla oli vain 18 hlöä ja ilmeisenä syynä tähän on selvästi vaikuttanut lisääntynyt koronaviruksen leviämisuhka ja sen vanavedessä hiipivä vuosittainen kausi-influenssa. Tällä hetkellä koronatilanne tuntuu pahenevan päivä päivältä ja tilanteen kestosta eikä seurauksista ole kenelläkään varmaa tietoa. Nyt eletään päivä kerrallaan ja noudatetaan valtioneuvoston antamia ohjeistuksia ym ja toivotaan, että saamme tuon näkymättömän vihollisen nujerrettua!

Seuran sääntömääräinen kevätkokous “nuijittiin” kunnialla läpi ja tili- ja vastuuvapauskin myönnettiin tilivelvollisille. Kokouksen jälkeen seuran pitkäaikainen jäsen, Matti Luotola piti esitelmän yökuvauksesta upeine kuvineen. Samalla saatiin oivallisia kuvausvinkkejä ja ohjeita siitä, miten yökuvaukseen kannattaa valmistautua etukäteen.

Matti Luotola ja Linnunrata (kuva E-MV)

(Kuva Tauno Östervik)

Maaliskuun kuva-aiheena oli Makro- eli lähikuva. Kuvia oli saatu katseltavaksi ihan kohtuullinen määrä, eli 23 kpl. Satunnaiseen raatiin valittiin kolme jäsentä.

KUUKAUDEN KUVAKSI valikoitui Elina Lotilan KEVÄT, jota raati yltyi kommentoimaan seuraavasti: “Taiteellinen, hyvin aiheen mukainen, herkkä ja lumoava…taitavaa valonkäyttöä, miellyttävä värimaailma.”

Kunniamaininnan arvoiseksi raati katsoi Risto Santasen kuvan RUOKAILU toteamalla seuraavaa: “Todellinen makrokuva, kohteella tuijottava katse, joka saattaa tulla jälkikäteen jopa katsojan uniin!”

Toisen kunniamaininnan sai Olga Krokin kuva GERBERA, jota kuvailtiin näin: “Upea mustavalkokuva, jossa uskallettu käyttää vahvaa mustaa, hienot pinnan muodot.”

Kaiken kaikkiaan kaikki nähdyt kuvat noudattivat varsin kirjaimellisesti annettua kuva-aihetta, siis perinteistä makrokuvaa. Joissain kuvissa oli selvä pyrkimys irtautua kokeilemaan taiteellisempaa näkemystä aiheesta, joka ihan positiivisena asiana todettakoon.

Katso kaikki maaliskuun makrokuvat tästä:

SUOMEN KAMERASEUROJEN LIITTO ry:n kuluvan vuoden vuosinäyttelyyn hyväksyttiin Porin Kameraseurasta seitsemältä kuvaajalta hienosti 20 kuvaa, joka on kaikkien aikojen paras tulos seuran historiassa. Seurasta lähetettiin ennätykselliset 104 kuvaa ehdolle,  joten esitän suuret kiitokset saavutuksesta ja aktiivisesta toiminnasta kaikille, jotka saivat kuvansa hyväksytyksi ja samoin myös kaikille niille, jotka lähettivät kuviaan ehdolle näyttelyyn!

SKsL ry:n vuosinäyttely Kulttuuritalo Laikussa Tampereella on jouduttu myös sulkemaan koronaepidemian vuoksi, ks täältä viimeisimmät tiedot:

Katso kaikki PKs:n jäsenten hyväksytyt kuvat tästä:

Tämänhetkisen epidemiatilanteen vuoksi Porin Kameraseuran kevään kerhoillat on toistaiseksi “pantu jäihin” eli peruutettu. Toivottavasti tilanne selkeytyy ja muuttuu taas normaaliksi mahdollisimman pian. Tiedottelemme tarpeen tullen, kun jotain uutta ilmenee.

Tällä hetkellä lähes kaikki ihmisten keskinäinen kanssakäyminen on jollain tavoin rajoitettu, mutta kuten aiemminkin on todettu, terveellä maalaisjärjellä pärjää hyvin pitkälle tässäkin tilanteessa: ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on vielä sallittua ja sen ohella on nyt helppo lähteä “ulkoiluttamaan” kameraa, sillä VALOKUVAAMINEN SALLITAAN VIELÄ , kunhan emme ota lähikuvia (makro!) toisistamme!

Kaikesta huolimatta toivottelen iloista mieltä ja mukavaa kevään odotusta!

Esa-Matti Vasama, PKs ry, pj

PS  MUISTA JA KERRO KAVERILLESIKIN: VALOKUVAUS KANNATTAA AINA! (vanha kameraseuran sanonta)