Helmikuun kerhoilta 14.2.2019

Helmikuun kerhoiltaan kokoonnuttiin hienosti 27 lajiharrastajan voimin, luvussa mukana myös illan luennoitsija, palkittu luontokuvaaja Esa Ringbom (ks https://ring.kuvat.fi/). Esa Ringbom aloitti kerhoiltamme luennoimalla kokemuksistaan luontokuvaajana. Hienossa ja eläväisessä, huumoriakin mukana olleessa esityksessä liikuttiin Pohjois-Norjan Varangin niemimaalla ja Varanginvuonon mahtavissa maisemissa, jossa mukana oli hienoja otoksia alueen eläimistöstä ja linnustosta. Eniten ehkä hämmästyttivät upeat revontulikuvat; ainakin katsojien ihastelevista huokauksista päätellen!Norjan Lapista siirryttiin pikkuhiljaa Suomenkin puolelle ja matka jatkui aivan eteläiseenkin Suomeen. Matkan varrella nähtiin otoksia pikkunisäkkäistä aina karhuihin saakka.Mukaan matkan aikana kameran kennolle tarttuivat niin korpit, ketut ja kotkatkin.Seuraavassa pikkukarhujen tanssahtelua…Mielenkiintoisen esitelmän lopussa kotka laskeutuu…Porin Kameraseura kiittää Esa Ringbomia hienosta ja mielenkiintoisesta sekä varsin asiantuntevasta esitelmästä!

— Illan ohjelmassa seuraavana oli Kuukauden kuvanäyttelyn kuvien katselu, aiheena tällä kertaa oli “PAKKANEN”. Tavan mukaan on valittu satunnainen kolmihenkinen raati valitsemaan kuukauden kuvaa, mutta nyt päätettiinkin antaa raadin tehtävä illan vieraalle, Esa Ringbomille. Kuvia oli nähtävänä kaikkiaan 21 kuvaa. Heti alkuunsa Esa Ringbom totesi, että n puolet kuvista ei kuulunut hänen mielestään pakkaskuvien joukkoon. Hän korosti, että kannattaa aina muistaa kuvan aihe ja pitää tarkoin miettiä kohtaavatko aihe ja kuva tässä kohtaa toisensa; siis onko kuva todella aihepiiriin kuuluva! Yhden kuvan sijasta hän arvioi kahdeksan kuvaa mielestään paremmuusjärjestykseen perustellen valintojaan ja korostaen, että näistä kuvista oli aiheen mukainen pakkanen läsnä.

Sijalle 5 hän arvioi Petri Hakosalon kuvan “Jään kiteet”

“Jään kiteet”

4:lle sijalle päätyi Heikki Neumannin “Kuurankukka”                                                    “Kuurankukka”

Jaettu kolmas sija Sanna Salon kuva “Pakkanen”

Ja Petri Kiippa “Hot and cold in February” (jaettu 3. sija)

Jaetulle kakkossijalle Anne Savolan “Tapaninpäivän pakkasnäkymä”

Toiselle jaetulle kakkossijalle Ari Hautamäen “Pakkanen”

Ja kolmas jaettu kakkonen Esa-Matti Vasaman “Talviturkki”

Koko pakkaskuva-aiheen voittajaksi Esa Ringbom päätyi Tuikku Asikaisen kuvaan “Hento Halo”, perustellen kuvaa mm seuraavasti: “kuva on aiheen mukainen, oivallinen ja hyvä rajaus, värien hillitty käyttö ja sävyt, auringonsilta, saaret tasapainottavat kuvaa, kiehtovat ympyrät vedessä…ym.

Kerhoillan yhteydessä kerättiin myös v 2018 vuosikilpailukuvat, joita kertyi ainoastaan 25 kpl; aiempina vuosina kuvia on ollut parhaimmillaan jopa kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Tämä pistää miettimään, onko ko kilpailu tarpeellinen, kun vuosittain on esim SKsL:n (Suomen Kameraseurojen Liitto) taholla Seuracup, vuosi- ja teemanäyttelyt ja meillä oma perinteinen vuosinäyttely ja mahdollisesti vielä jotain muutakin. Mutta palaamme asiaan vielä tarkemmin.

Kiitokset myös Sanna Salolle ja Mari Helkiölle kahvitarjoilusta ja maukkaista leivonnaisista!

— Maaliskuun kerhoillassa KESKIVIIKKONA 13.03. (huom päivä!) mm seuraavaa:

• kuukauden kuvanäyttely, aiheena “LIIKE” (digitiedosto
  • sääntömääräinen kevätkokous, jossa käydään läpi viime vuoden kirjanpitoa ja vastuuvapauden päättäminen tilivelvollisille
  • vuosikilpailun tulokset, palkitsemiset ym

Lopuksi vielä helmikuun kerhoillan kuvat kuvaesityksenä.